Zásady správné výživy

Dodržování zásad správné výživy je velmi důležitým faktorem pro udržení celkového zdraví.

  • Jezte pestrou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky. Rizikem jednostranné stravy může být podvýživa nebo nedostatek některých látek.
  • Dopřejte si denně čerstvé ovoce a zeleninu (5 porcí, přibližně 500 g). V konzumaci ovoce a zeleniny jsme na jednom z posledních míst v Evropě.
  • Zařazujte do svého jídelníčku celozrnné výrobky a alespoň jednou týdně luštěniny. Vláknina v nich obsažená je osvědčeným prostředkem proti zácpě, vede ke snížení hladiny tuků.
  • Snižte spotřebu masa, upřednostňujte libové drůbeží, králičí a rybí maso.
  • Omezte spotřebu vajec na 2 kusy týdně.
  • Omezujte příjem tuků, zvláště živočišných. Upřednostňujte kvalitní rostlinné oleje. Velké množství tuků je konzumováno v uzeninách, které obsahují až 50 % sádla a loje, a to i v takových, které nesou označení „dietní“.
  • Vybírejte mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.
  • Omezujte příjem soli. Skrytý obsah soli je v uzeninách, sýrech, některých kořenících směsích, v konzervách.
  • Pijte alespoň 2 litry tekutin denně, nevhodné jsou nápoje s alkoholem a cukry. Pravidelné a nadměrné požívání alkoholu zvyšuje riziko vzniku nádorů. Alkohol je také významným zdrojem energie.
  • Nadváha představuje rizikový faktor pro řadu chronických onemocnění a také pro některé druhy nádorů. Je třeba, aby přísun energie byl v rovnováze s jejím výdejem. Jezte co nejméně rafinovaného cukru. Je energeticky bohatý a neobsahuje žádné další živiny.
  • Pro uchování potravin používejte chlazení a zmrazování.
  • Nekonzumujte potraviny napadené plísní, hnilobou či jinak zkažené.
  • Při přípravě stravy dávejte přednost vaření a dušení před pečením a grilováním.
  • Žijte aktivně, relaxujte, odpočívejte. Sportujte, udržujte si pohybovou aktivitu.
  • Složení stravy, případně nadváha je rizikovým faktorem nejen pro nádory zažívacího traktu (střevo, jícen, játra, slinivka břišní) ale také např. u nádorů prsu, prostaty či dělohy.

Sacharidy

Měly by zaujímat okolo 40-50% denního energetického příjmu a neměly by zahrnovat sladkosti (jednoduchý cukr).


1 gram = 4 kcal

Bílkoviny

Při redukčním jídelníčku by bílkoviny měly tvořit 20-30 % z celkového denního příjmu.

1 gram = 4 kcal

Tuky

Kvalitní tuky by měly zaujímat do 30 % denního příjmu kalorií. Nezdravé tuky bychom měli naopak úplně vyloučit (zejména ztužené polevy, nekvalitní čokolády) nebo konzumovat jen výjimečně (tučná masa, paštiky, uzeniny, máslo).


1 gram = 9 kcal